Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Cijena kvadrata u RH – problem i rješenje

Velika većina mladih obitelji, i općenito mladih osoba, susreće se s problemom nedovoljne kreditne sposobnosti za kupnju nekretnine. Premda se očekivalo kako će subvencionirani APN – ovi krediti olakšati pristup nekretninama mladim osobama, čini se kako se postiglo upravo suprotno, cijene kvadrata samo rastu.

Problem je na strani ponude, odnosno činjenice kako gotovo isključivo nove stambene jedince grade privatni investitori. Obzirom da samo oni utječu na izgradnju novih stambenih jedinca, oni su jednini koji diktiraju cijenu kvadrata, koji su samo skuplji. Takvo stanje stvari utječe i na cijene kvadrata stanova stare gradnje jer se potražnja preljeva prema njima, a prodavatelji, na valu većih cijena novogradnje, nerealno podižu cijene svojih starih stanova. Kako je navedeno, upravo je u rukama privatnih investitora definiranje cijene kvadrata, i za sada, lokalne ili nacionalne politike ne utječu na takvo stanje. Dakako, živimo u doba slobodnog tržišta i intervencija lokalnih ili nacionalnih politika ne bi smjela, niti može biti u smjeru ograničavanja cijena, već u smjeru izgradnje javnih stanova.

Rješenje upravo leži u izgradnji stambenih jedinica od strane lokalnih i nacionalnih politika. Naime, izgradnja stambenih jedinica čiji će kvadrat biti jeftiniji od trenutne tržišne cijene, automatski bi utjecalo na opće smanjenje cijena. Isto tako, prema recentnim istraživanjima, RH je vlasnik preko 10 000 nekretnina (stanova, kuća i zemljišta). Iste te, uglavnom stare i derutne nekretnine, po nižim cijenama, trebalo bi „pustiti“ na tržište, posebno mladim osobama, kako po modelu dugoročnog najma, tako i po modelu otkupa po povoljnijim cijenama. Upravo na taj način bi se kratkoročno moglo utjecati na porast cijena kvadrata u RH, a izgradnjom javnih stanova, dugoročno.