Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

EU Projekti - PDV

Poduzetnici koji posluju u realnom sektoru nemaju pravo financirati trošak PDV – s na nabavljene stavke u sklopu projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima iz Europske unije. Drugim riječima, u projektnu prijavu se upisuju neto vrijednosti svih stavki koje se u projektu nabavljaju ukoliko prijavitelj ima pravo na povrat PDV – a. Dakako, valja istaknuti kako neki natječaji odobravaju i trošak PDV – a, no to je slučaj isključivo kada prijavitelji nemaju pravo na povrat PDV – a.

Poduzetnik koji se prijavljuje za dodjelu bespovratnih sredstava, a kojemu su ista i odobrena, podnijeti će trošak vlastitog učešća u neto vrijednosti projekta te trošak PDV – a na nabavljene stavke. Podsjećamo, bespovratna sredstva se u realnom sektoru nikada ne dodjeljuju u stopostotnom ili potpunom iznosu stoga poduzetnik uvijek snosi jedan dio neto vrijednosti EU projekta. Dakako, važno je istaknuti i mogućnost nabavke stavki po troškovniku iz zemalja Europske unije. Ukoliko prijavitelj jest u sustavu PDV – a te ukoliko stavke po troškovniku nabavlja iz Europske unije, oslobođen je troška PDV – a!

Temeljem spomenutoga, ponavljamo, u sklopu projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije, poduzetnik prijavitelj snosi trošak jednog dijela investicije te PDV – a na stavke koje se nabavljaju ukoliko iste nabavlja u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko imate problema s definiranjem troškovnika projekta, javite nam se!