Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Kako inflacija utječe na život?

Kao što smo u jednom od prethodnih tekstova naveli, inflacija je stopa promjene cijena u ekonomiji, i gotovo u pravilu je vezujemo uz porast cijena. Inflaciju ugrubo možemo vezati uz poremećaje na tržištu, odnosno povećanoj potražnji u odnosu na mogućnosti ponude. Dakako, pitanje inflacije je kudikamo kompleksnije, a mi ćemo se u tekstu bazirati na doživljaj inflacije na razini podjedinica.

Odgovor na pitanje iz naslova može skratiti i možemo reći da Vaš novac ne vrijedi kao prije. Na koji način je došlo do toga da Vaš novac vrijedi manje, objasnit ćemo na primjeru. Zaposlenik u poduzeću prima plaću od 10.000,00 kuna mjesečno i za svoju je plaću mogao u jednom mjesecu kupiti tisuću litara goriva (litra goriva iznosi 10 kuna). U jednom trenutku dolazi do velike potražnje za gorivom, a tržište nije u mogućnosti isporučiti tolike količine, pa se cijena litre goriva povećala na 15 kuna po litri. Tada, će zaposlenik sa spomenutom neto plaćom, u jednom mjesecu biti u stanju kupiti 667 litara goriva. Promatramo li cijenu goriva, možemo ustvrditi kako je stopa inflacije 50,00%. Posljedično možete zaključiti da će neminovno porasti cijene prijevoza robe i putnika, a obzirom na povećanje cijene prijevoza, porast će i troškovi hrane. Radi se o jednom efektu koji se provlači kroz veliku većinu gospodarskih grana i segmenata društva.

Problem nastaje kada stopa rasta plaća nije u mogućnosti ispratiti stopu inflacije što znači da s rastom inflacije opada kupovna moć. Ukoliko i dođe do porasta plaća, valja usporediti koliko iznosi stopa inflacije i po kojoj stopi je porasla plaća, kako bi se dobila realno smanjenje (ili povećanje).