Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Kamatna stopa

Obzirom na revitalizaciju gospodarskog sektora što je usko povezano s izvorima investicijskog kapitala, objavljujemo kratki osvrt na kredite, odnosno uvjete kreditiranja koji su na raspolaganju poduzetnicima.

Naime, često se stavlja naglasak na što nižu kamatnu stopu i što duži rok otplate. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti isključivo na kamatnu stopu za kredite manjih iznosa, do 50.000,00 Eura koji se dodjeljuju u sklopu natječaja, „ESIF Zajam

U komercijalnim bankama je moguće dobiti prosječnu kamatnu stopu od 5,00% na spomenuti iznos kredita, dok je u sklopu državnih potpora moguće dobiti kamatnu stopu od 1,50% što je trenutno najpovoljnije na tržištu.

U konkretnom slučaju, na traženi iznos zajma u visini od 50.000,00 Eura uz kamatnu stopu od 5,00% te rok otplate od 5 godina s uračunatim počekom od 6 mjesec, iznos mjesečne rate iznosit će otprilike 7.076,71 HRK. Za iste definirane uvjete, ali s kamatnom stopom od 1,50%, iznos mjesečne rate bi iznosi otprilike 6.491,21 HRK. Zaključujemo, razlika je na razini mjeseca gotovo 600,00 HRK. Nakon otplate, korisnik kredita bi platio 30.000,00 HRK do 40.000,00 HRK više u slučaju nešto nepovoljnijih uvjeta (kamatna stopa od 5,00%).

Poduzeće koje namjerava uzeti kredit mora podnijeti kreditne obveze u oba spomenuta slučaja, a ukoliko je povrat kreditnih sredstava upitan pod nepovoljnijim uvjetima, likvidnost i profitabilnost poslovanja su ugroženi. Poduzetnici bi u tom slučaju trebali proanalizirati svoju poslovnu odluku.

Zaključujemo, što je traženi iznos kredita manji, utjecaj kamatne stope je manje osjetan. S druge strane, krediti se u komercijalnim bankama kudikamo brže realiziraju što je poduzetnicima katkad izrazito važno jer su im sredstva nerijetko hitno potrebna.

Treba biti oprezan i prilikom predviđanja roka otplate kredita te imati na umu da će se kroz dulji rok otplate, dulje otplaćivati kamata, bez obzira što se ona smanjuje. Mjesečna rata će se smanjiti ukoliko se produlji rok otplate, ali će se u konačnici platiti veća kamata nego u slučaju kraćeg roka otplate.

Slobodno nam se obratite ukoliko Vas zanimaju uvjeti kreditiranja u sklopu kreditnih programa!