Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Kreditiranje – Tips&Tricks

Prilikom pripreme dokumentacije za dodjelu kreditnih sredstava, kako kod komercijalnih banaka, tako i kod državnih institucija, postoje detalji koji mogu biti presudni. Dakako, iz perspektive kreditora, institucije koja dodjeljuje sredstva, ne postoje detalji, i gotovo svi elementi kreditnog zahtjeva se detaljno provjeravaju.

„Detalj“ kojem naši klijenti nerijetko ne pridaju dovoljno pažnje su pozajmice ili dugovanja prema državnom proračunu. Pozajmice koje je poduzeće dalo svom vlasniku ili drugim osobama imaju utoliko veći značaj koliko je taj iznos veći. Iz perspektive kreditora, kreditna sredstva se ne dodjeljuju poduzećima koja imaju dovoljno likvidnosti da posuđuju novce drugim pravnim ili fizičkim osobama. Stoga, prije predaje kreditnog zahtjeva, savjetujemo zatvaranje svih potraživanja u vidu pozajmica, pa čak i ako se radi o vlasniku poduzeća.

U kontekstu dugovanja prema državnom proračunu, savjetujemo i zatvaranje svih davanja kao što su akontacije poreza na dobit ili članarine u gospodarskoj komori jer ona, kakva god minorna bila, zaustavljaju proceduru dodjele kredita. Takva je situacija posebice vidljiva kod predaje zahtjeva državnim institucijama poput HAMAG BICRO – a ili HBOR – a.

Ukoliko je vlasnik poduzeća, osoba starija od 60 godina, svakako će i ta okolnost utjecati na odluku o dodjeli sredstava, posebice kad se radi o povoljnim kreditnim sredstvima koja plasiraju državne institucije. Takva okolnost je nerijetko zanemarena, a često razlog za odbijanje kreditnog zahtjeva.

Ukoliko niste sigurni u kvalitetu Vašeg kreditnog zahtjeva, javite nam se!