Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Natječaji za poduzetnike iz NPOO

Brojni natječaji su najavljeni iz Nacionalnog plana otpornosti i opravka i valja se za njih itekako dobro i pravovremeno pripremiti. U ovoj objavi ćemo kratko proći kroz par nezanimljivih natječaja koji izazivaju najviše interesa.

Prvi kvartal 2022. godine nam je prošao bez ijednog natječaja za naše poduzetnike, no već na samom početku drugoga, točnije, 31. ožujka, očekuje se objava čak dva natječaja. Naime, krajem ožujka otvara se natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za novoosnovana poduzeća starosti do 5 godina koja imaju inovativne proizvode ili usluge za tržište. Usporedo s tim natječajem izlazi i „Komercijalizacija inovacija“ namijenjena poduzećima koja imaju inovativne proizvode ili usluge na visokoj razini tehnološke gotovosti i predmetnim natječajem planiraju provesti završne aktivnosti i plasirati proizvode ili usluge na tržište.

U mjesecu svibnju nas očekuje otvaranje vrlo popularnog programa poticajnih kredita, ESIF Mikro i Mali zajmovi koji će prema svim najavama biti iznosa do 100 tisuća eura, uz povoljne uvjete kreditiranja.

U trećem i četvrtom kvartalu godine očekuju nas zasigurno najzanimljiviji natječaji, a to su bespovratna sredstva za digitalizaciju te bespovratne potpore za vaučere za digitalizaciju. Bespovratna sredstva za digitalizaciju poduzetnici će moć iskoristiti za nabavku potrebne hardverske opreme i softvera, dok će bespovratne vaučere poduzeća moć iskoristiti za izradu Web stranica, digitalni marketing ili ulaganje u kibernetičku sigurnost poslovanja. U drugoj polovici godine nas očekuje i natječaj, „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ u sklopu kojeg će poduzeća iz proizvodno – prerađivačkog uz pomoć bespovratnih sredstava moć nabaviti novu mehanizaciju ili izraditi proizvodne hale.

Natječaja će svakako biti, nadamo se s puno više sredstava za naše poduzetnike i nadamo se čim prije jer privatnom sektoru trebaju financijske injekcije.