Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Porast cijena plina i električne energije – što očekivati?

Na žalost, gotovo je sigurno da će doći do poskupljenja energenata, plina i električne energije, od travnja 2022. godine. Dakako, više cijene energenata već plaćaju poduzetnici. Ukratko ćemo se osvrnuti na ono što možemo očekivati obzirom na najavljeno i izvjesno poskupljenje energenata. Pritom, bazirat ćemo se na proizvodno – prerađivački sektor čije proizvode krajnji korisnici učestalo konzumiraju.

Troškovi po jedinici određenog proizvoda determinirani su uobičajenim izdacima, poput troškova sirovina, troškova zaposlenika, troškova transporta, pa tako i troškova energenata. Kada se svim troškovima po jedinici proizvoda pridoda profitna marža i PDV, dobivamo konačnu cijenu određenog proizvoda. Na primjer, kako bi se proizveo jedan kruh, potrebno je kupiti brašno i vodu, potreban je pekar koji poznaje recepturu i proces proizvodnje, potreban je energent (plin i/ili električna energija) kojim će se ispeći kruh te transportno sredstvo kojim će se dostaviti u pekarnicu, trgovinu ili do krajnjeg korisnika. Kada jedan od izdataka iz primjera radikalno poskupi kao što će biti slučaj kod energenata, nužno će doći do povećanja cijene konačnog proizvoda. Kada energentima pridodamo i evidentno i postepeno povećanje cijene goriva, efekt poskupljenja bit će još vidljiviji.

Prema opisanom primjeru, ako su proizvodni troškovi veći, uz istu prodajnu maržu, i osnovica za izračun poreza bit će veća, pa samim time i iznos poreza. Drugim riječima, izvjesno je povećanje cijene proizvoda i postoji velika opasnost od smanjenja kupovne moći naših građana ako ne dođe do porasta plaća koji korespondira opisanim inflatornim aktivnostima.