Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Potpora za samozapošljavanje – pojedinosti!

Obzirom na veliki interes za dodjelu potpore za samozapošljavanje te veliki broj upita koje svakodnevno dobivamo, odlučili smo istaknuti nekoliko pojedinosti.

Iznos potpore za samozapošljavanje koju prijavitelj može ostvariti ovisi o razvijenosti mjesta u kojem planira registrirati pravnu osobu. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine. Najmanji stupanj razvijenost imaju mjesta iz prve skupine poput Okučana, Perušića, Pleternice i Valpova i osobe koje planiraju u tim mjestima registrirati pravnu osobu, imaju pravo na potporu za samozapošljavanje u iznosu od 100.000,00 HRK. Prijavitelji iz nešto razvijenijih gradova i općina poput Opuzena i Vinkovaca spadaju u drugu skupinu i imaju pravno na potporu do 85.000,00 HRK, dok će prijavitelji iz najrazvijenijih dijelova RH poput Zagreba i Osijeka imat pravo na potporu do 75.000,00 HRK jer spadaju u treću skupinu. U sva tri slučaja, potporu je moguće kombinirati s osposobljavanjem na radnom mjestu i tada se svaki od spomenutih iznosa može povećati za dodatnih 10.000,00 HRK.

Otvaranje pravne osobe (obrt, trgovačko društvo i sl.) jednoznačno je povezano s prethodno navedenim uvjetima, ali postoji dodatna restrikcija. Kao ni prethodnih godina, prijavitelji se mogu odmah po prijavi u evidenciju nezaposlenih osoba pri HZZ – u prijaviti za dodjelu potpore za samozapošljavanje, ali to smiju napraviti jedino u slučaju prethodno evidentiranog prebivališta u minimalnom trajanju od 12 mjeseci u mjestu gdje će pravna osoba biti registrirana. Drugim riječima, prijavitelj ne može zatražiti potporu prijavom u ispostave HZZ – a u gradovima i općinama najmanjeg indeksa razvijenosti ukoliko prethodno nisu u tom mjestu prijavili prebivalište u minimalnom trajanju od 12 dana.

Prijavitelji koji paniraju registrirati pravne osobe na u mjestima koji su prema Javnom pozivu razvrstani u 1. i 2. skupinu, imaju pravo i na dodatne troškove u sklopu troškovnika poput konzultantskih usluga!

Više o samom natječaju i prihvatljivim troškovima možete pronaći na LINKU!

Početni kapital za pokretanje vlastitog poslovanja je na dohvat ruke! Javite nam se!