Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Bespovratna sredstva - općenito

EU fondovi

Poduzetnici koji se nisu prijavljivali za dodjelu bespovratnih sredstava nisu adekvatno upoznati s principom korištenja sredstva iz EU fondova. Naime, nedovoljna upoznatost s tematikom bespovratnih sredstava se ponajprije ogleda u intenzitetu potpore samih projekata, odnosno stope sufinanciranja projektnih prijedloga. Dakako, u javnosti nije kvalitetno obrađena spomenuta tema stoga poduzetnici prije prve prijave na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava nerijetko računaju na stopostotni ili potpuni iznos sredstava za svoje projekte.

Poduzetnici koji posluju u realnom sektoru, za svoje projekte mogu dobiti određenu stopu sufinanciranja projekata. Stopa sufinanciranja projektnih prijedloga koji se financiraju iz fondova EU ovisi o razvijenost područja gdje je poduzeće osnovano te o statusu samog poduzeća prijavitelja.

Poduzeća koja su osnovana na manje razvijenim područjima, benefit prijave na Javne Pozive za dodjelu bespovratnih sredstava ostvarit će većom stopom sufinanciranja ili će radi toga ostvariti veći broj ostvarenih bodova prilikom procjene kvalitete projektnih prijedloga, tzv. Evaluacije projektnih prijedloga.

Razvijenost područja određuje se prema vrijednosti indeksu razvijenosti jedinica lokalne ili regionalne samouprave koje su sistematizirane u grupe. Sistematizaciju možete provjeriti na LINKU!

Trebate stručnjake za pripremu i provedbu EU projekata? Javite nam se!