Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Korištenje bespovratnih sredstava

Nadoknada sredstava

Bitno je biti upućen u način provođenja projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. U svojem smo dosadašnjem poslovanju nerijetko imali situacije u kojima klijenti nisu imali točnu predodžbu o korištenju bespovratnih sredstava. Najčešća misao koju poduzetnici imaju jest da se ukupan iznos bespovratnih sredstava, u obliku predujma isplaćuje na poslovni račun, a s kojim oni tada raspolažu obzirom na planirane troškove. Ovim tekstom želimo pobliže pojasniti način financiranja EU projekata.

U poduzetničkim je projektima, gotovo uvijek korišten princip nadoknade sredstava. Drugim riječima, korisniku bespovratnih sredstava se sredstva nadoknađuju, i to nakon učinjenih troškova. Jedina sredstva koja se Korisniku bespovratnih sredstava dodjeljuju prije početka provedbe projekta su sredstva u obliku predujma, koji ovisno o natječaju iznosi do 40,00% dodijeljenih bespovratnih sredstava.

Spomenuto se u projektu konkretno ogleda na način da Korisnik prije svega iskoristi sredstva dobivena u obliku predujma, te ih potroši na financiranje prvog dijela troškova. Nakon što Korisnik potroši cijeli predujam, slijedeće troškove treba napraviti vlastitim sredstvima. Predočenjem računa, bankovnih izvoda te druge dokumentacije koju Posredničko tijelo potražuje u svrhu pravdanja troškova, Korisniku se isplaćuje, točnije, nadoknađuje sufinancirani dio u odnosu na vlastita uložena sredstva u financiranju troškova projekta.

Treba Vam pouzdani stručnjak za provedbu projekta? Javite nam se!