Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Kreditiranje – Tips&Tricks

Zajam

Prilikom pripreme dokumentacije za dodjelu kreditnih sredstava, kako kod komercijalnih banaka, tako i kod državnih institucija, postoje detalji koji mogu biti presudni. Dakako, iz perspektive kreditora, institucije koja dodjeljuje sredstva, ne postoje detalji, i gotovo svi elementi kreditnog zahtjeva se detaljno provjeravaju.

„Detalj“ kojem naši klijenti nerijetko ne pridaju dovoljno pažnje su pozajmice ili dugovanja prema državnom proračunu. Pozajmice koje je poduzeće dalo svom vlasniku ili drugim osobama imaju utoliko veći značaj koliko je taj iznos veći. Iz perspektive kreditora, kreditna sredstva se ne dodjeljuju poduzećima koja imaju dovoljno likvidnosti da posuđuju novce drugim pravnim ili fizičkim osobama. Stoga, prije predaje kreditnog zahtjeva, savjetujemo zatvaranje svih potraživanja u vidu pozajmica, pa čak i ako se radi o vlasniku poduzeća. Važno je napomenuti kako pozajmice imaju svoj značaj i nakon odobrenja kredita. Naime, nerijetko se događa kako se korisnici kredita žele poslužiti novcem dobivenim na temelju poslovanja pravne osobe, u privatne svrhe. Razlozi za takvo postupanje su brojni, a najčešće se odnose na bolje uvjete kreditiranja koje je moguće dobiti na temelju poslovanja pravne osobe. Kreditori uglavnom preveniraju takve situacije te nastoje ugovorenim obavezama spriječiti zloupotrebu dodijeljenih kreditnih sredstva. Svakako savjetujemo da se takve zloupotrebe ne događaju, ponajprije zbog riskiranja kazni od strane Kreditora koji uvidom u dokumentaciju, bilančane zapise, vrlo lako može utvrditi je li došlo do određenih manipulacija. Prevencija za takve situacije je pametno i promišljeno strukturiranje kreditnog zahtjeva.

U kontekstu dugovanja prema državnom proračunu, savjetujemo i zatvaranje svih davanja kao što su akontacije poreza na dobit ili članarine u gospodarskoj komori jer ona, kakva god minorna bila, zaustavljaju proceduru dodjele kredita. Takva je situacija posebice vidljiva kod predaje zahtjeva državnim institucijama poput HAMAG BICRO – a ili HBOR – a.

Ukoliko je vlasnik poduzeća, osoba starija od 60 godina, svakako će i ta okolnost utjecati na odluku o dodjeli sredstava, posebice kad se radi o povoljnim kreditnim sredstvima koja plasiraju državne institucije. Takva okolnost je nerijetko zanemarena, a često razlog za odbijanje kreditnog zahtjeva.

Ukoliko niste sigurni u kvalitetu Vašeg kreditnog zahtjeva, javite nam se!