Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Kreditna sposobnost samozaposlene osobe

Samozaposlena osoba

Gotovo svi smo se našli u situaciji da potražujemo određena kreditna sredstva od komercijalnih banaka. Upravo je takva situacija posebno specifična za samozaposlene osobe, a kojih je sve više otkako se u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja kroz potporu za samozapošljavanje, popularizira poduzetništvo.

Prije svega valja istaknuti prvu činjenicu, a to je pravo na korištenje određenih kreditnih linija komercijalnih banaka poput gotovinskih ili stambenih kredita. Gotovo sve komercijalne banke zahtijevaju ispunjenje uvjeta neprekinutog radnog odnosa u vlastitom poduzeću, minimalno dvije godine. U pravilu, tek nakon dvije godine neprekinutog radnog odnosa u vlastitoj firmi, samozaposlena osoba ima pravo na korištenje kreditnih programa. Naravno, uvjeti koje smo naveli se odnose na mikro i male poduzetnike čije poslovanje ne raste eksponencijalno, već stabilno i umjereno.

Dakako, ukoliko ste kao samozaposlena osoba uspjeli tijekom dvije godine poslovanja uspostaviti bazu klijenata te bilježite rast prihoda i dobit, tada će u izračun kreditne sposobnosti uči i neke druge stavke koje se ne bi razmatrale da niste vlasnik poduzeća. Konkretno, u izračun kreditne sposobnosti samozaposlene osobe i vlasnika poduzeća ulaze godišnji iznosi ostvarene neto dobiti, amortizacije te ostalih poslovnih prihoda. Shodno tome, konkretna mjesečna kreditna sposobnost tada čini zbroj neto plaće (pod pretpostavkom da nije kreditno opterećena) te dvanaestina zbroja ostvarene godišnje neto dobiti, amortizacije te ostalih poslovnih prihoda iz prethodne fiskalne godine.

Zaključujemo, premda ćete kao samozaposlena osoba morat dulje pričekati na kreditna sredstva, u izračun će ipak ući određene stavke iz godišnjeg financijskog izvještaja Vašeg poduzeća, a što će za posljedicu imati veću kreditnu sposobnost!

Ukoliko ste samozaposlena osoba u poduzeću i želite saznati kreditnu sposobnost, javite nam se!