Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Potpora za samozapošljavanje – pojedinosti!

samozapošljavanje

Obzirom na veliki interes za dodjelu potpore za samozapošljavanje te veliki broj upita koje svakodnevno dobivamo, odlučili smo istaknuti nekoliko pojedinosti.

Iznos potpore za samozapošljavanje koju prijavitelj može ostvariti ovisi o razvijenosti mjesta u kojem planira registrirati pravnu osobu. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine. Najmanji stupanj razvijenost imaju mjesta iz prve skupine poput Okučana, Perušića, Pleternice i Valpova i osobe koje planiraju u tim mjestima registrirati pravnu osobu, imaju pravo na potporu za samozapošljavanje u iznosu od 100.000,00 HRK. Prijavitelji iz nešto razvijenijih gradova i općina poput Opuzena i Vinkovaca spadaju u drugu skupinu i imaju pravno na potporu do 85.000,00 HRK, dok će prijavitelji iz najrazvijenijih dijelova RH poput Zagreba i Osijeka imat pravo na potporu do 75.000,00 HRK jer spadaju u treću skupinu. U sva tri slučaja, potporu je moguće kombinirati s osposobljavanjem na radnom mjestu i tada se svaki od spomenutih iznosa može povećati za dodatnih 10.000,00 HRK.

Otvaranje pravne osobe (obrt, trgovačko društvo i sl.) jednoznačno je povezano s prethodno navedenim uvjetima, ali postoji dodatna restrikcija. Kao ni prethodnih godina, prijavitelji se mogu odmah po prijavi u evidenciju nezaposlenih osoba pri HZZ – u prijaviti za dodjelu potpore za samozapošljavanje, ali to smiju napraviti jedino u slučaju prethodno evidentiranog prebivališta u minimalnom trajanju od 12 mjeseci u mjestu gdje će pravna osoba biti registrirana. Drugim riječima, prijavitelj ne može zatražiti potporu prijavom u ispostave HZZ – a u gradovima i općinama najmanjeg indeksa razvijenosti ukoliko prethodno nisu u tom mjestu prijavili prebivalište u minimalnom trajanju od 12 dana.

Prijavitelji koji paniraju registrirati pravne osobe na u mjestima koji su prema Javnom pozivu razvrstani u 1. i 2. skupinu, imaju pravo i na dodatne troškove u sklopu troškovnika poput konzultantskih usluga!

Više o samom natječaju i prihvatljivim troškovima možete pronaći na LINKU!

Početni kapital za pokretanje vlastitog poslovanja je na dohvat ruke! Javite nam se!