Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Pozajmice u poslovanju

Pozajmica

Nerijetko ste se našli u situaciji da ste poželjeli višak likvidnosti ili sredstava s poslovnog računa prebaciti na privatni račun. Isto tako, nerijetko se dogodilo kako je upravo firmi bila potrebna financijska pomoć. Rješenje za obje situacije jest pozajmica, no s tom mogućnosti valja biti oprezan. Posebice ukoliko planirate aplicirati za povoljna sredstva pri Državnim agencijama ili HBOR – u.

Potpuno legalan i legitiman je čin primanja pozajmice ili davanja pozajmice poduzeću, no valja biti oprezan kod primanja vlasničkih i drugih pozajmica. Naime, netom spomenute institucije koje dodjeljuju poticaje u obliku bespovratnih sredstava ili poticajnih kredita rigorozno gledaju na pozajmice koje je poduzeće dalo vlasniku ili drugim fizičkim osobama. U tom se slučaju, pozajmica se smatra viškom likvidnosti koju je poduzetnik mogao usmjeriti u investiciju i uopće ne potraživati poticaj. Upravo zato je vrlo bitno da poduzeće koje aplicira za povoljna kreditna sredstva nema izdanih pozajmica. S druge strane, pozajmice koje je poduzeće zaprimilo se smatraju obvezama koje se svakako moraju uključiti u kalkulaciju obveza koje je potrebno vratiti i koje svakako utječu na kreditnu sposobnost.

Zaključujemo, ukoliko planirate aplicirati za povoljna kreditna sredstva, izbjegavajte izdavanje pozajmica, a taj višak likvidnosti pokušajte isplatiti putem neoporezivih izdataka ili kroz povećanje plaća. Savjetujemo i izbjegavanje davanja pozajmica ukoliko je moguće kako si u trenutku apliciranja za poticaje ne biste smanjili kreditnu sposobnost.