Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Prioritetna područja ulaganja!

EU Fondovi

Prilikom izrade i projektiranja natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova ili povoljnih kreditnih sredstava, velika se pozornost daje mjestu poslovanja prijavitelja, odnosno stupnju razvijenosti tog područja. U skladu s kohezijskom politikom Europske unije, postavlja se imperativ ujednačenja manje razvijenih regija u sklopu Europske unije s onim najrazvijenijima. Cilj je smanjiti jaz između stupnja razvijenosti najnerazvijenijih i najrazvijenijih regija u Europskoj uniji. U skladu s načelom ujednačavanja stupnja razvijanosti, postupaju i nadležna tijela Republike Hrvatske, zadužena za pripremu i provedbu natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava te financijskih instrumenata.

Obzirom na spomenuto, jasno je kako će prioritetno područje ulaganja, na području Republike Hrvatske činiti one jedinice lokalne, odnosno područne samouprave s najmanjim stupnjem razvijenosti. Prednosti koje prijavitelji, odnosno gospodarski subjekti koji se prijavljuju za dodjelu poticaja, ostvaruju ogledaju se u boljim propisanim uvjetima. Neki natječaji će prijaviteljima iz manje razvijenih sredina omogućiti veći intenzitet potpore, a što znači da će veći dio neto vrijednosti investicije biti nadoknađen bespovratnim sredstvima. S druge strane, u sklopu nekih natječaja, prijavitelji iz slabije razvijenih regija će ostvariti veći broj bodova u postupku evaluacije projektne prijave, odnosno ocjene kvalitete projektnog prijedloga što povećava izglede za dobivanjem poticaja. Potom treba napomenuti kako prijavitelji koji posluju u slabije razvijenim regijama ostvaruju bolje uvjete kreditiranja, odnosno mogu dobiti smanjene kamatne stope, prilikom prijave za dodjelu povoljnih kreditnih sredstava.

Prema novom natječaju kojim je definirana potpora za samozapošljavanje za 2020. godinu, također se pozornost posvetila ujednačenom razvoju regija. Prema novom natječaju, najrazvijeniji dijelovi Republike Hrvatske imaju pravo na veći iznos potpore, dok oni nerazvijeniji imaju pravo na najmanji iznos potpore.

Bitno je napomenuti kako je ostvarivanje prednosti obzirom na stupanj razvijenosti jedinici lokane i područne samouprave na kojem djeluje prijavitelj propisano svakim natječajem, odnosno specifično je za svaki natječaj. Uvjete koje ostvaruju takvi prijavitelji, potrebno je istražiti prije prijave na određeni natječaj.

Kojoj skupini pripada jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, prema stupnju razvijenosti, na kojoj poslujete, možete provjeriti u odluci o razvrstaniju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, na LINKU.

Pripremate se za investiciju i trebaju Vam bespovratna sredstva? Javite nam se s povjerenjem!