Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Što kada nastupi recesija?

Recesija

Recesiju definiramo kao pad gospodarske aktivnosti, a što se egzaktno ogleda u padu BDP – a u periodu od dva uzastopna tromjesečja. Kao i kod inflacije, recesiju nipošto neće osjetiti svi podjednako, niti je potrebno generalizirati stope koje vidimo u medijima.

Stopa inflacije se u RH već mjeri u dvoznamenkastim brojkama, no ne osjećaju svi isto njezin učinak. Naime, svaka osoba, kućanstvo ili poduzeće ima sebi svojstvenu potrošačku košaricu. Transportna poduzeća itekako osjećaju porast cijene goriva, dok državni službenik koji na posao odlazi biciklom uopće ne osjeća inflatorni pritisak na gorivo. Nadalje, korisnici peleta kao glavnog ogrijevanog energenta itekako su osjetili učinak inflacije, dok su s druge strane subjekti koji se griju na drva ili struju kojoj je ograničena cijena, relativno malo osjetili porast troškova.

Analogno tome, u recesiji zasigurno možemo očekivati da će se učestalo objavljivati stope pada nacionalnog BDP-a, no to nikako ne bi smjelo utjecati partikularno na svakog pojedinca ili poduzeće. Na primjer, u recentnoj pandemiji kada je gospodarstvo „stalo“ što je kudikamo gore od smanjenja gospodarske aktivnosti, građevinski sektor, eCommerce sektor ili IT sektor su doslovce procvjetali. Poduzetnici i zaposlenici iz tih sektora nisu nimalo osjetili zastoj gospodarstva. Analogno tome i u recesiji neće svi sektori, poduzeća i pojedinci podjednako osjetiti negativne efekte. Za očekivati je kako će recesija generirati smanjenje kupoprodajnih aktivnosti vezanih uz pokretnine i nekretnine, redukciju nepotrebnih troškova poput odlazaka u kafiće ili na putovanja i slično.

Zaključujemo, nema potrebe za dizanjem sveopće panike oko nadolazeće recesije. Naime, kao što inflacija ne utječe na svakog od nas isto, tako neće ni recesija. Određenim dijelovima društva i gospodarstva će zasigurno biti teško. Upravo te skupine treba identificirati i pomagati u vrijeme recesije.

Za kraj, recesija je vrlo relativan pojam i ne postoji referentna vrijednost BDP-a ispod koje je recesija, a iznad koje je gospodarski rast. Jednostavno se radi o trendovima koje interpretiramo recesijom ili rastom.