Objavljeno u kategoriji EU VIJESTI

Zašto otvoriti j.d.o.o.?

Gotovo svaki si poduzetnik, na početku svog poduzetničkog puta, postavlja logičko pitanje, u kojem pravnom obliku poslovati?

Naš je prijedlog, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću ili kraće, j.d.o.o. Prije svega bismo istaknuli kako velika većina poduzetnika, na početku vlastitog poslovanja, nema početni kapital. Naime, dok je za otvaranje jednostavnog oblika trgovačkog društva potrebno svega 10,00 HRK temeljnog kapitala, u slučaju otvaranja d.o.o. – a, potrebno je čak 20.000,00 HRK. Prije pojave pravnog oblika j.d.o.o. – a bilo je nužno prikupiti 20.000,00 HRK zbog čega su zainteresirani često odustajali.

Pojavom pravnog oblika jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću došlo je o velikog interesa, posljedično i registracije. Na taj se način omogućilo ljudima bez početnog kapitala, ali s kvalitetnim i održivim poslovnim idejama, da kroz poslovne aktivnosti akumuliraju sredstva te eventualno naprave prijenos gospodarske cjeline u d.o.o. Pritom ističemo kako se knjigovodstveno praćenje poslovanja i porezne stope primjenjuju po istom principu. U kontekstu kreditora, ukoliko biste aplicirali za kreditna sredstva, svakako imati ozbiljniju reputaciju u odnosu na obrtnike!

Dakako, postoje i obaveze u poslovanju j.d.o.o. – a, a najbitnije je istaknuti kako ste si u statusa vlasnika i direktora, obvezni isplaćivati minimalnu bruto plaću. Uz obvezna davanja na plaću, obvezni ste plaćanja komorskih naknada, poreza na dobit i sl.

Za početak vlastitog poslovanja, svakako ponajbolja opcija i ne brinite, ako Vaši prihodi i broj zaposlenika naraste, uvijek možete napraviti prijenos gospodarske cjeline u d.o.o.

Stojimo Vam na raspolaganju za upite!